Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Алчев: Животните в огнищата на антракс у нас не са ваксинирани тази година

Снимка: БГНЕС

Ако ваксинацията против антракс в село Млада гвардия, където почина крава и нейният собственик, се беше случила, смъртен случай нямаше да има. Трябва да се следи за превенцията и профилактиката на животните. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" председателят на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз (БВС) д-р Трайко Алчев във връзка със смъртния случай във Варненско на крава, заразена с антракс:

Тази година не са ваксинирани животните в огнищата на антракс в България. Това нещо е разписано в имунопрофилактичната програма и се осъществява от началото на годината до края на месец април. Някой насажда напрежение между фермерите и ветеринарните лекари.

Д-р Алчев обясни, че причинителят на антракс има десетилетна издръжливост в почвата:

Програмата констатира, че, ако в огнище на антракс 30 години не се констатира заболяване, се прекратява ваксинацията на терен. Агенцията по безопасност на храните има задължението да ни информира.

БВС поиска фермерът сам да избере ветеринарен лекар, с който да работи. Договорът, който се сключва между тях, е ангажиращ, но в частта му за имунопрофилактика фермерът не заплаща нищо на лекаря, което се заплаща от бюджета. Сумата, която фермерът ще плаща на лекаря, е по договаряне. Ако ваксинацията против антракс в село Млада гвардия се беше случила, смъртният случай нямаше да го има. Трябва да има превенция и профилактика на животните.

Той заяви, че контролът по българската граница е засилен и това ще предотврати пренасянето на болести по животните, идващи от Турция и Гърция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна