Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Бозуков: Промените в Закона за тютюна са в полза на бранша

Снимка: БГНЕС

Предложенията за промени в Закона за тютюна, внесени от Министерския съвет и от депутати от различни парламентарни групи, вече са обект на разгорещени дебати.

Доста от предложенията са разумни и биха били в полза на участниците в сектор "Тютюн"
, смята проф. Христо Бозуков, главен секретар на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. В предаването "Преди всички" той посочи, че новите промени в Закона за тютюна ясно регламентират страните – производители, търговци, преработватели:

За да може да се знае кой произвежда тютюн, на кого го продава, движението на този тютюн и за да се избегне контрабандата, която се е наложила в момента, тъй като не се знае какви количества се произвеждат и къде се пласират. Контрабандата е доста голяма и е в размер на стотици тонове.

Проф. Бозуков каза, че не може да се докаже наличието на картел при фирмите, които изкупуват тютюн и призна, че качеството на родното производство значително е спаднало през последните години:

Промените в Закона за тютюна предвиждат производителят задължително да засява сертифицирани семена, произведени под контрола на оторизирана организация. В противен случай няма да му се изкупува тютюна и няма да му се дава цената, за която той настоява.

Според проф. Бозуков е важно в Закона да се регламентира въвеждането на срокове за изкупуване и заплащане на продукцията.


Цялото интервю с проф. Христо Бозуков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна