Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славея Христова: Хората искат отчетност от институциите, прозрачност и контрол

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Сдружение "Болкан Асист" организират днес в Народното събрание среща-дискусия. Ще бъдат представени позиции и становища по гражданските предложения и препоръки за законодателни промени, формулирани от участниците в седем дискусии по темата в рамките на проекта "Граждански дебат за промяна".

Това, което най-често се повторя като препоръка, е необходимостта от повече отчетност на институциите, повече прозрачност и контрол, каза в предаването "Преди всички" Славея Христова от "Болкан Асист":

Хората искат да видят резултата от институциите, искат да могат да упражняват контрола, който им е даден по закон, но който всъщност е имагинерен, и да усетят положителния резултат от тези институции. Искат да знаят, когато нещо не е свършено или когато нещо е свършено не както трябва, кой ще понесе отговорността.

На база на препоръките са формулирани предложения за промени в Изборния кодекс, в Закона за нормативните актове, правилниците за дейността на Народното събрание и общинските съвети и в Закона за местното самоуправление.

Интервюто със Славея Христова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна