Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

S&P повиши с две степени кредитния рейтинг на Гърция след подновените преговори с кредиторите

Агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) повиши с две степени суверенния кредитен рейтинг на Гърция и ревизира перспективата пред новия рейтинг от негативна до стабилна, цитирайки първоначалното споразумение на лидерите на еврозоната да стартират преговори с властите в Атина за трета спасителна финансова програма.

Водещата кредитна агенция повиши рейтинга на Гърция до "CCC+" от "CCC-", посочвайки, че ликвидната перспектива на страната се е подобрила, след като през миналата седмица финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) постигнаха първоначално съгласие за тригодишен спасителен заем, целящ да запази Гърция в еврозоната. Въпреки това повишение кредитният рейтинг на страната все още остава в територия, известна като "боклук" (територия на високорисков кредитен рейтинг).

Смятаме, че възможността Гърция да изпадне в неплатежоспособност относно своите търговски задължения през настоящата година е малка и оценяваме на по-малко от 50% вероятността Атина да се откаже от Единния валутен съюз, се посочва в доклада на агенцията.

Но рискът за Grexit все още е висок, ако гръцкото правителство не приложи успешно доста амбициозната по наше мнение програма за реформи, посочи "Стандард енд Пуърс", допълвайки, че новите преговори с кредиторите ще продължат поне месец.

Тъй като политическата подкрепа за мерките е само частична в рамките на управляващата партия СИРИЗА, има опасност прилагането на новата спасителна програма да бъде прекъснато от пореден кръг на извънредни общи избори в страната, предполага агенцията.

"Стандард енд Пуърс" е първата водеща кредитна агенция, която повиши рейтинга на Гърция след постигната в началото на миналата седмица (на 13 юли) сделка в последния момент на властите в Атина с техните кредитори, довела до спешно "мостово финансиране" за 7,16 млрд. евро и дала старт на преговори за нов тригодишен спасителен пакет от финансова помощ в размер до 86 млрд. евро.

Правителството на премиера Алексис Ципрас ще бъде изправено през ново изпитание с оглед на предстоящото по-късно днес гласуване в парламента на Гърция на втори пакет от мерки, изискван от международните кредитори в замяна на съгласие за начало на преговори за трета спасителна програма. Вчера говорителят на гръцкия кабинет Олга Геровасили заяви, че веднага след успешното гласуване в парламента на страната властите в Атина ще стартират новия преговорен процес, като те се надяват преговорите да приключат до 20 август.

Утре (петък) се очаква представители на международните кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ) да пристигнат в Атина за начало на преговорния процес по новата спасителна програма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна