Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Водно конче" помага на трудноподвижни хора да се докоснат до морето

Снимка: БГНЕС

Специално съоръжение, наречено "Водно конче", осигурява достъп до морето за хора с увреждания на плажа на варненския квартал "Аспарухово". То е създадено благодарение на Фондация "Център за рехабилитация, посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия".
 

Идеята беше да дадем възможност на хората, които не могат да се придвижват в даден етап от живота си или за цял живот, да се докоснат до морето, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Пламен Климов – председател на фондацията, по чиято инициатива се изгражда съоръжението.

"Водното конче" има платформа, която се задвижва от соларен панел. Тя придвижва хората с двигателни проблеми от сушата във водата.

Пламен Климов допълни, че амбицията им е да доразвият услугата:

Смятаме, че асистентът, който съпровожда лицето, трябва да бъде най-малко в компанията на терапевт, който искаме да подсигурим. Трябва да има спасител и охрана. Не искам да гледаме на това съоръжение като някакъв продукт, който безцелно е цопнат на плажа в "Аспарухово" и дотам. Той тепърва ще търпи развитие и може би е първият от поредицата много такива. Това е нашата амбиция.

Разговора с Пламен Климов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени