Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново брутален случай на агресия в Борисовата градина

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Брутален случай на агресия в Борисовата градина отново повдигна въпроса докога нападения от омраза ще остават безнаказани. След побой в петък следобед мъж на 67 години е със сериозни наранявания. Инцидентът се е случил пред очите на двете внучета на мъжа – момче на 11 и момиче на 7 години. Нападателите са скинари.
 

За случая разказа в предаването "Хоризонт до обед" майката на децата Ирина Георгиева:

Моето семейство не живее в България и децата ми идват един път в годината. Това са най-хубавите дни, в които дядо им прекарва време с тях. В петък те сядат на кафето при ЦСКА, където си купуват нещо за ядене и докато свекър ми реже кебапчета на дъщеря ми, а синът ми се разхожда между масите, вижда как момчето си маха бинта от крака пред група младежи. Той не разбира в първия момент какво става и дори си помислил, че момчето иска да си покаже раната от контузия. Тези младежи са казали на сина ми "мръсен циганин, защо просиш пари". След като свекър ми го вика, един от тези хора го проследява и докато дядото стои на масата, той му удря шамар, събарят го от масата. Децата се разреватат. Там е имало хора, но те какво да направят, освен да се опитат да защитят децата.

Възрастният мъж е претърпял двучасова операция. Децата са стресирани след инцидента, имат и психологическа травма.

Този случай е провокиран от разбирането, че мангали не могат да се разхождат в парка, дори те да са на 11 години. Самият акт на тормоз към това дете е дискриминация и престъпление и то трябва да бъде наказано. Продиктуваното от отношението към детето към възрастен човек е безспорно престъпление. То също е престъпление от омраза, каза адвокат София Разбойникова – адвокат от Фондация "Български адвокати за правата на човека".

Според нея държавата не се бори срещу престъпленията от омраза и често те се квалифицират като хулиганство. Необходимо е и по-осезаемо полицейско присъствие в Борисовата градина.

Според Иван Мечков – заместник-председател на комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет случаят на побой посред бял ден в София означава, че мерките за сигурност, които се вземат, са недостатъчно адекватни:

За Столичната община и Столичния общински съвет сигурността не е приоритет. Самият факт, че има 8 заместник-кметове, а по сигурността няма заместник-кмет, е достатъчно красноречив. Освен това недостигът на полицаи в столицата е над 17 на сто. За да се осигури постоянно полицейско присъствие в Борисовата градина, са необходими хора.

Иван Мечков посочи, че комисията не работи адекватно на проблемите в София.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна