Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има достатъчно законови, бюджетни и данъчни механизми, с които може да се постигнат промени

М. Миков: Промените в Конституцията гарантират, че правораздавателният процес ще бъде забавен

БСП няма да подкрепи в петък предложените изменения в основния закон

Снимка: БГНЕС

Най-лесното е да се променят законите, по-трудно те да се прилагат те. БСП няма да подкрепи промени в Конституцията. През тези месеци, когато са се обсъждали тези изменения, е можело да се направят промени в законите. Трябваше да има отговорна дискусия, която да анализира състоянието на досъдебното производство, съдебната фаза, състоянието на обвинението. На базата на това трябваше да се направят промени в законите и тогава, ако нещо пречи, да се промени Конституцията. Внесеният проект за промени в основния закон дава гаранции, че правораздавателният процес ще бъде забавен.


Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" председателят на БСП Михаил Миков:

Има достатъчно законови, бюджетни и данъчни механизми, с които може да се постигнат промени. БСП иска бързина на съдебния процес, гаранции в отношенията между прокуратурата, съда, в отношенията за разпределенията на делата, за достъпността на правосъдието, свързани с крайните имуществени разлики в българското общество. Това са проблемите, които си струва да бъдат обсъждани.

Миков обясни, че когато от БСП са подкрепили стратегията за реформа в съдебната власт през месец януари, той е заявил от парламентарната трибуна, че това не трябва да бъде повод за изменения на Конституцията:

Трябва да започнем анализ, работа по законодателството и тогава, когато видим, че има проблеми в конституционната уредба, да пристъпим към конституционни решения. Направи се точно обратното и това не гарантира, че българският гражданин ще получи един по-бърз и справедлив процес. Внесеният проект за конституционни промени дава гаранции, че процесът ще се забави.

В България има около 113-115 районни съдилища с много състави. Когато всеки състав започне да сезира Конституционния съд, както е предвидено, представете си колко време тогава ще отнеме правораздаването.

Миков заяви, че в дискусията съществува тезата, че такъв тип промени, които създават нови органи в съдебната власт, каквито са двете колегии на Висшия съдебен съвет, са свързани и с евентуални промени в структурата и с решение номер три на Конституционния съд.

Лидерът на левицата каза, че хората вероятно имат основания да не вярват, че БСП ще изразява автентична лява политика, но те ще бъдат упорити да докажат намеренията си.

Цялото интервю на Петър Волгин с Михаил Миков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени