Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С око за корена

Илиана Илиева

Преди време нейните хайку стихове на северозападен диалект впечатлиха всички.
Не се учудиха само онези, които знаят, че Илиана Илиева е радетел за запазването на остарели и забравени думи от българския език чрез поезията. И че е родена във Враца.
Тя има много награди от национални конкурси за поезия: „Мара Белчева“ (Севлиево, 2008), „Жената – любима и майка“ (Свиленград, 2009, 2011), „В полите на Витоша“ (София, 2011), „Витошко лале“ (София, 2013), „Биньо Иванов“ (Кюстендил, 2013), Национален поетичен конкурс – Нова Загора (2013), „Паметта на водата“ (Бяла, 2013) и други.
Публикувала е в повечето големи български литературни издания и в чуждестранни издания за литература и култура. Член е на Българския хайку съюз (БХС) и „Хайку клуб – София“. Редактор е в електронното списание „LiterNet“ и е заместник-главен редактор на списание „Хайку свят“ (издание на „Изток-Запад“ и БХС).
Илиана Илиева е автор на книгата „Жабешки скок“ (2004), както и на стихосбирките „Ти, който хакна планетата“ (2008), „Пента и Пижо. Малки и още по-малки песни“ (2009), „Говорещите руни на реката“ (2011) и „Предмети“ (2015).
Повод за срещата ни в „Артефир“ е още една награда на Илиана Илиева – тя стана лауреат на 11-то издание на  националния поетичен конкурс „Златният Пегас”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна