Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Гаджоков: Хората са песимистично настроени, че моделът "КОЙ" може да бъде изкоренен

Снимка: Венета Николова

Отговорът на въпроса „КОЙ“ не опира единствено до знакови политически фигури, но и до депутатите, членовете на Висшия съдебен съвет, които са срещу правосъдната реформа, заедно с прокуратурата, които се индиректно се обявяват за запазване на статуквото и командната структура.

Очевидно е, че зад тях стоят политически партии и това се вижда от отказа да приемат едни очевидни промени в Конституцията и закона за съдебната власт – бел.ред.), замазвайки ги и отдалечавайки ги от първоначалната им идея. По този начин реформите ще бъдат обезмислени.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ Красимир Гаджоков, който живее Канада, но се е прибрал за лятната си ваканция в България:

По време на гражданските протести през 2013 година имаше оживление и оптимизъм у хората, а сега виждам голям песимизъм. Най-големият проблем е омагьосаният кръг, в който хората влизат и си казват – нищо не може да бъде променено и затова и аз не трябва да правя нищо и няма да отида да гласувам. Подобен начин на мислене обаче гарантира, че нищо няма да бъде променено. Трябва да заявим гласа си, трябва да кажем като граждани какво искаме да бъде променено.

Според него референдум трябва да има и чрез него да бъдат променени изборните правила. С тяхна помощ, смята Гаджоков, ще могат да се отстраняват депутатите, които нарушават правата на българските граждани.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени