Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Цветков: Одитът на Банковия надзор на БНБ ще е готов до края на октомври

Снимка: БГНЕС

Одитът на Банковия надзор, осъществяван от Българската народна банка в периода 2012-2014 година, ще бъде готов до края на октомври, в рамките на срока. Това увери председателят на Сметната палата Цветан Цветков. В предаването "Преди всички" той обясни забавянето на одита с липсата на подуправител на Банковия надзор и недостига на правомощия за одиторите:

Освен това Законът за кредитните институции не ни даваше право на достъп до професионална тайна, поради което всички документи, които проверяваха моите колеги – одиторите, трябваше да бъдат проверени в присъствието на служител на Банков надзор. Отделно пък и самата организация на работа в Банков надзор, най-вече по отношение на документооборота, не е на необходимото ниво.

С правата, предоставени на Националното бюро за противодействие на корупцията, ще бъде постигнат по-силен ефект по отношение на проверката на състоянието на лицата, заемащи публични длъжности, смята председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той припомни, че досега Палатата извършва проверките си само на базата на публичния регистър:

Ние нямахме право на достъп до банковата тайна и нямаме право на разследващи функции. Новото бюро ще има такива правомощия. Надявам се това да доведе до по-голям ефект от неговата работа и най-вече, че кръгът на лицата, които декларират своето имущество, ще бъде силно разширен.

По отношение на отчетността на партиите, Цветков заяви:

Ако искаме да имаме информация за конкретните разходи, които извършват партиите, необходимо е да има една по-конкретна дефиниция – кои разходи могат да бъдат приети за такива, които са свързани с тяхната политическа дейност, тъй като много пъти разходи, които не са свързани с тяхната политическа дейност, те се посочват като такива.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Цветан Цветков може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна