Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредити и лоша задлъжнялост – как да излезем от омагьосания кръг?

Снимка: БГНЕС

Нови по-ниски лихви по ипотечни кредити, промоционални условия и повишено търсене! Това са заглавията и посланията на платени и неплатени реклами, публикации и анализи, които ни уверяват, че времето е благоприятно да поемем риск с бодър инвестиционен дух и оптимизъм. Но, дали е така – при практиките, законодателството, условията на „новите“ банкови продукти и нормалната финансова логика за развитие на кредитния пазар? И достатъчно ли е това, за да върне доверието? Според Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги не трябва да забравяте някои основни правила – например да внимаваме за таксите, които често изравняват „сметката“ в полза на банката, както и за състоянието на фирмената й култура и политика към клиента. Експертът е убеден, че не след дълго, кредитните институции ще имат отново добри поводи за корекции в размера на вноските ни. Въпросът е, доколко са обичали в близкото минало да ги променят самоволно, а и не само това.
Българският законотворец транспонира европейските директиви у нас, сякаш не чете преамбюлите. Онези текстове, в които са декларирани и заложени смисъла, целите и идеите на самия регламент, така на свой ред, Николай Островски от Асоциация „Финансова коректност“ коментира скромния ефект по отношение реалната защита на потребителите след приемането, точно преди година, на шумно рекламираните промени в Закона за потребителския кредит. В тази връзка, изразява разбираем скепсис, също и по отношение на бъдещия Закон за ипотечния кредит, който трябва да приемем по силата на европейските си задължения. Не вижда позитиви и в текстовете на дълго отлагания у нас Закон за физическия фалит. Опасенията на асоциацията, която представлява са, че в този си вид, вместо да защити, той ще притисне още по-силно в ъгъла хората, изпаднали в неплатежоспособност.
Екипът на „Финансова коректност“ има разписани конкретни предложения, за да се превърне закона в работещ модел и предлага решения за хората в затруднение. Председателят на асоциацията Виолета Манолова, разказва за последната им инициатива – да срещат с нови работодатели майки със задължения, изгубили работното си място и споделя, че има надежда, докато има и хора с големи сърца. Интересът и съдействието от страна както на работодатели, така и на агенции за персонал ги обнадеждава, че проектът им може да се превърне в успешна кампания.
Как да излезем от омагьосания кръг на лошата задлъжнялост? Защо хора в неплатежоспособност остават без работа и какви са решенията за тях? Чуйте в следващия разговор.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна