Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята на кмета на Шабла за бивак край село Крапец остава само проект

Относно плажните ивици на север и местата, къмпингуващите туристи могат да се разположат законно, без да нарушават някакви разпоредби в района на Шабла, по регламентирания начин единствено в къмпинг "Космос" - Дуранкулак. Това каза за предаването “Преди всички“ професор Елена Бърдарева, кмет на Шабла.

Бърдарева сподели, че подготвяната идея – да се направят биваци, които да предлагат на хората поне минимални условия за къмпинг срещу някаква такса, не се е осъществила:

Подготвяме тази идея повече от година, имаме съгласието на Областната управа, което е скрепено с решение. Съответно направихме всичко като предварителни действия – табели и парцелиране, както и влязохме в съдружие с частни собственици на гори и на помещения в къмпинга на село Крапец. Но едно становище на РИОСВ - Варна ни спря категорично.

Кметът на Шабла поясни, че преди създаването на подобен бивак е необходимо да бъде направена оценка за въздействие на околната среда, както и коментира евентуалните задължения на Общината при съществуването на подобно място:

Ако все пак третираме изразът "бивак", това все пак означава "нощувка на открито". И в този смисъл задълженията ни се свеждат до сметопочистването и тоалетните, ограждания и изход, който е гаранция за сигурността на автомобилите и сигурността на самите хора. Така отделихме площи на територията на цялата община, които възлизат на площ 195 декара и считахме, че можем да поемем целия поток от туристи.

Елена Бърдарева сподели, че в къмпинга в село Крапец условията са били още по-добри поради наличието на баня, а в сътрудничество с управителя му е можело да бъде постигна още по-добър резултат.

С писмо, което ние сме депозирали от юли, само очаквахме от Министерство на околната среда да кажат дали терминът "бивакуване" съвпада с термина "къмпингуване", на което един тълковен речник би дал много бърз отговор и фактически става дума за едно умишлено претрупване на ресорния заместник-министър. Но инициативата на Общината и опитът да овладеем този процес, буквално се сринаха
, допълни Бърдарева.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна