Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията на "Тройката" ще стартира преговорите с гръцките власти във вторник

Останалото без средства правителство на Гърция се очаква да започне във вторник (28-и юли) преговори със своите кредитори относно новия тригодишен спасителен план на фона на наложения в края на юни контрол върху движението на капиталите в страната, който навлиза в своята пета поредна седмица.

Според информация на агенция Блумбърг технически експерти от ЕЦБ, МВФ и ЕК се очаква да пристигнат в Атина в началото на настоящата седмица, за да стартират във вторник преговорния процес по серия политики, които гръцките власти ще трябва да осъществят през следващите три години в замяна на спешен заем в размер до 86 млрд. евро.

Агенцията цитира имейл от гръцкото финансово министерство, според който преговорите ще започнат на "техническо ниво", като няколко дни след това в Атина ще пристигнат и шефовете на международните институции, известни до преди време като мисия на "Тройката".

В края на миналата седмица (в петък) гръцкото правителство разхлаби някои от ограниченията върху тегленето на депозити и относно наложения контрол върху капитала за бизнес в страната, но в същото време ЕЦБ е отхвърлила предложения на Гърция за вдигане на ограниченията за търговия, заяви говорител на Атинската борса, цитиран от Блумбърг. Според него Централната банка на Гърция, Гръцката комисия за капиталовите пазари и министерството на финансите преговарят относно основни правила за повторно отваряне на пазарите в страната, като се обмислят временни предпазни мерки, за да се запази ликвидността в банковата система.

Очаква се след консултации с ЕЦБ да бъде обявено министерско постановление за определяне на основните правила за възобновяване на търговията на Атинската фондова борса, както и за многостранна система за електронна търговия на вторичния дългов пазар за гръцки облигации. Трябва да се има предвид, че днес изтича наложената преди време извънредна забрана за осъществяване на "къси продажби", одобрена от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) - забраната за продажби на неналични акции на гръцки компании.

Председателят на "Националната банка на Гърция" Лука Кацели заяви в интервю за вестник "Агора", че само постигането на споразумение за нова средносрочна спасителна програма ще възстанови доверието в банковата система на страната и ще даде основание за отмяна на контрола върху капитала.

Според официални представители на международни кредитори, участващи директно в преговорите за нова спасителния програма за Гърция, забавянето на преговорите е факт поради две основни причини. От една страна гръцкото правителство се опитва да ограничи движението на персонала на "Тройката" в Атина и от друга страна, кредиторите все още не са постигнали обща позиция с Гърция по въпроса дали ще се изискват допълнителни предварителни действия от властите в Атина, преди страната да отговори на условията за нов спасителен заем.

Въпреки че гръцкото правителството и ЕК заявиха, че Атина е изпълнила предварителните условия чрез двете гласувания в парламента през предходните две седмици, някои от страните - членки на еврозоната продължават да настояват за допълнителни мерки, добави гръцкият официален служител, цитиран от агенция Блумбърг.

Това забавяне на преговорния процес означава, че е малко вероятно в следващите две седмици да бъде одобрен изцяло "Меморандум за разбирателство", който ще включва редица детайлни мерки за икономии и основни структурни икономически форми, допълни неназованият гръцки представител и поради това той смята, че може би ще е необходим нов краткосрочна мостов заем, чрез който да бъде покрито поредно погасяване на гръцки дълг към ЕЦБ за над 3 млрд. евро на 20-и август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна