Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

| обновено на 14.07.24 в 04:15
Снимка: AP Photo/Evan Vucci / Снимка: БТА

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. Нападателят, както и един от присъстващите на предизборното събитие, са загинали при инцидента, а състоянието на друг от зрителите е сериозно. Това съобщи местен прокурор, цитиран от "Асошиейтед прес" и "Вашингтон пост".



Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше евакуиран от агенти на Сикрет сървис по време на предизборния митинг в щата Пенсилвания. Видео кадри показват как Тръмп се навежда и прикрива дясното си ухо, докато се чуват шумове, които звучат като изстрели. След това на дясното ухо на Тръмп се вижда кръв. Докато е придружаван извън сцената, бившият президент вдигна във въздуха юмрук, така че да го види публиката на предизборното събитие.
Доналд Тръмп обяви, че куршум е пронизал горната част на дясното му ухо, след като нападател е открил огън по време на предизборния митинг в щата Пенсилвания. Това написа бившият президент в профила си в социалната мрежа "Трут соушъл".
По-рано изданието "Аксиос" предаде, че Тръмп е пострадал от счупени стъкла и не е бил засегнат от куршум.

От кампанията на Тръмп благодариха на служителите на службите за сигурност и здравните специалисти за бързите им действия. Оттам уточняват, че Тръмп е добре и бива преглеждан в местно здравно заведение. В момента тече разследване на покушението, съобщиха от Сикрет сървис.
Американският държавен глава Джо Байдън призова всички да осъдят политическото насилие след стрелбата срещу опонента му от Републиканската партия Доналд Тръмп.
"Идеята, че има политическо насилие или подобно насилие в Америка, е безпрецедентна. Просто не е уместно. Всеки трябва да го осъди. Всеки един. На първо място, засега изглежда, че той е добре. На второ място, провежда се щателно разследване за това какво се е случило с другите хора от зрителите", обясни Джо Байдън. Американският държавен глава посочи, че засега не разполага с достатъчно факти, за да каже дали това е бил опит за убийство на Доналд Тръмп. Надявам се да успея да разговарям с него, допълни Байдън.

От предизборния щаб на Байдън обявиха след нападението в Пенсилвания, че ще спрат всички телевизионни реклами възможно най-бързо.
   
Междувременно вицепрезидентът Камала Харис също осъди атаката срещу Тръмп. Подобно насилие няма място в нашата нация, всички трябва да осъдим този ужасен акт и да гарантираме, че няма да доведе до още насилие, настоя Харис.
Нападението беше осъдено както от представители на Републиканската, така и на Демократическата партия. Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, който е демократ, определи политическото насилие като абсолютно неприемливо. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че е ужасен от случилото се. Бившият вицепрезидент Майк Пенс обяви, че със съпругата му се молят за Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна