Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот.

В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла.

А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се активизира още повече, прогнозира той пред БНР. По думите му евентуални предсрочни избори ще бъдат мотивация за местните структури на ДПС да работят по-активно, за Доган.

"След съвета най-вероятно на Делян Пеевски и Йордан Цонев вече ще се наложи да си оформят собствена политическа партия, където евентуално ще разчитат на районите, в които Пеевски е работил, когато е бил част от ДПС".

Егото и амбициите на Пеевски нямат край, изтъкна политологът и посочи, че е очаквал този разрив в партията.

Мехмед подчерта изключително ниската избирателна активност на последните избори и изказа мнение, че второто място на Движението реално не се дължи на политиката им. По думите му спадът в подкрепата им е с около 50-60 хил. гласа на всеки следващи избори.


Политологът доц. Даниел Смилов се съгласи, че дългосрочно нова формация на Пеевски няма бъдеще.

"Ресурсът, с който една такава формация ще разполага, е най-вече финансов, някакъв тип връзки, влияние върху определени държавни органи, прокуратура, служби, но това не е основа, върху която може да се изгради партийна формация. ДПС е партия, която има собствен електорат. Тя изпълнява важни представителни функции. Сега ще видим някакъв разрив между политическо представителство и корпоративен елемент. Една голяма част от корпоративния багаж на ДПС ще остане извън Движението".

В предаването "Неделя 150" доц. Смилов напомни, че разривът в партията се случи по съставянето на правителство с първия мандат на ГЕРБ.

"Целият този формат, ако беше минал, щеше да зависи на практика от Пеевски. /…/ Може би това е било причината Доган да дръпне спирачката, защото е преценил, че един такъв вариант не е изгоден за Движението, би му нанесъл репутационна щета", обясни той.


Мехмед Мехмед добави, че за Пеевски това правителство е било важен инструмент, за да се покаже като спасител.

"Пеевски ставаше все по-голям, голям, голям политически субект. Този феномен по един или друг начин трябваше да бъде свален, да бъде дръпнат вече от политическата сцена. Ето един удобен повод за г-н Доган да приключи кариерата на Пеевски".

Втория мандат за ПП-ДБ

Даниел Смилов посочи, че ПП-ДБ са в трудна ситуация:

"В този парламент има едно мнозинство, което може да реализира правителство. Това е мнозинство около ГЕРБ, ДПС в различните му модификации и някакви техни присъдружни организации. Това беше логическо мнозинство. ПП-ДБ не могат да са част от това мнозинство чисто идеологически. Те знаят, че на практика нямат солидно мнозинство зад себе си. Задачата е тежка, защото ако отидем на още едни избори, рискуваме да загубим и много пари, и шансове за еврозоната, и да вкараме страната в хаос. Те трябва да излязат с някакво предложение. Драмата е, че каквото и правителство да предложат, зад него ще стои и мнозинството, което описах – върху него ПП-ДБ имат нулево или минимално влияние".

Според него целият въпрос е дали ГЕРБ и ДПС имат интерес от такова правителство. Позицията на ГЕРБ е, че изборите са по-доброто решение. По думите на политолога обаче едни нови избори носят вариант за драматични развития

Мехмед Мехмед смята, че за ПП-ДБ ще е по-добре да върнат мандата и да чакат следващите избори. "Да носят тази политическа отговорност е грешка, защото твърде много негативи могат да изкарат от тази шарена мозайка, върху която трябва да стъпят. Отговорността ще е тяхна, дивидентите - на други, които пак ще ги сочат с пръст", коментира той.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Мехмед Мехмед и доц. Даниел Смилов в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени