Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.).

Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец.

ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се размина на косъм от смъртта, след като мъжът стреля по него по време на предизборен митинг в град Бътлър, щата Пенсилвания, докато държеше реч на трибуната. 

Един от куршумите мина на милиметри от главата му, засягайки дясното му ухо и предизвиквайки обилно кръвотечение. За щастие той не е пострадал сериозно заявиха от неговия щаб и службите за сигурност. 

Самият Тръмп заяви, че е чул свистящ звук след започване на изстрелите, след което е усетил, че куршум прониква през горната част на дясното му ухо. Той благодари на Сикрет сървис и на органите на реда за бързата реакция.

Американските медии съобщават за един убит от публиката на митинга, а други двама се намират в болница в критично състояние. 

Сикрет сървис, които охраняват всички настоящи и бивши президенти на САЩ, съобщиха, че стрелецът се е намирал на покрива на сграда, намираща се в съседство с митинга. Той е успял да произведе няколко изстрела, преди да бъде убит от снайперисти на службата. Според служителите на реда стрелбата се разследва като опит за покушение.

Президентът Джо Байдън осъди инцидента и заяви че е "благодарен", че Тръмп е в безопасност. По-късно беше съобщено, че той е успял да разговаря с Доналд Тръмп по телефона. 

Редица влиятелни американски политици също осъдиха опита за покушение, сред които бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, председателят на Сената Чък Шумър и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. Те се обединяват около становището, че насилието няма място в Америка, особено в политическите процеси.

Със сигурност стрелбата ще има широк отзвук през следващите дни, особено в светлината на започващата в понеделник в Милуоки, Уисконсин Национална конвенция на Републиканската партия, на която Доналд Тръмп официално трябва да бъде номиниран за кандидат за Белия дом. 

Самият Тръмп заяви, че ще участва в конвенцията, въпреки инцидента.

Това е най-сериозният опит за покушение срещу политик в Америка след опита за убийство на Роналд Рейгън през 1981 година.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени