Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустриалци и синдикати искат ново отлагане на решението за цените на тока

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалци и синдикати поискаха ново отлагане на решението за цените на тока и затова излизат на протест в сряда. Те настояват първо да се решат проблемите в енергетиката. Същевременно работодателите в енергетиката предупреждават, че ново забавяне на ценовото решение ще е катастрофа за електроенергийната система на страната.

Според бизнеса повишаването на таксата "задължение към обществото" и на тока за индустрията означава спиране на производства, загуба на конкурентоспособност и фалит на предприятия. Затова на 29 юли в 29 града над хиляда фирми ще протестират срещу предстоящото поскъпване на тока за бизнеса. Част от тях ще спрат производствените си мощности, други ще излязат на шествие по улиците.

Работодателите искат отлагане на определянето на цените на тока, докато не се решат проблемите в сектора, каза Евгени Иванов от Федерацията на работодателите и индустриалците в България.

Ако времето не им е стигнало да работят по това, което сме им казали, заедно стигнахме до необходимостта от предприемането на тези мерки, ако времето не е стигнало, да си дадат още време, месец, два, три, четири, пет. Синдикатите казаха, че ако вследствие на това отлагане намерим кардинални решения и те ще подкрепят, така че това е пътят. 

Александър Загоров от КТ "Подкрепа" обясни защо синдикатите ще подкрепят протеста на индустрията:

Едно е да имаш правото на протест и да го упражниш, другото е да ти остане само правото да избягаш и да няма къде. Така че ние настояваме да има конструктивни преговори. В последна сметка трябва да се намери верния път, така че да бъде спасена и енергетиката, трябва да бъде спасена и индустрията. 

Същевременно други работодатели, тези от енергийния сектор, излязоха с контрадекларация. В нея се казва, че ново забавяне на ценовото решение от страна на регулаторния орган ще доведе до нарастване на дефицита в системата до неконтролируеми нива, допълнителна междуфирмена задлъжнялост, забавяне на процесите по либерализация на електроенергийния пазар, както и до цялостна дестабилизация на икономическите процеси в страната. Подобно решение ще бъде катастрофално за вече дисбалансираната електроенергийна система, се казва още в декларацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна