Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Манолов: Управленската структура на "ВМЗ - Сопот" трябва ясно да показва кой носи отговорност

Снимка: БГНЕС
Инженер Манол Манолов, бивш председател на Съвета на директорите на "ВМЗ - Сопот", не смята, че проблемите в заводите се крият единствено и само в кадрите, които ги управляват.

Няколко пъти съм казвал, че системата на управление, въведена от министър Божидар Лукарски, не е ефективна, защото се размива отговорността.

От 2000 година поради различни външнополитически причини и най-вече поради намалялата роля на държавата се загуби специализацията на предприятията. В това производство традициите са много важни. Там трябва да работят много добре подготвени кадри и много добър управленски екип. Специално ВМЗ през 2013 година случи на министър на икономиката, който направи това, което трябва да направи сегашният принципал, а именно - преобразуване от еднолично дружество в акционерно. /.../ Държавата застана действително зад своето предприятие.

Инженер Манолов подчерта, че лошото състояние на "ВМЗ - Сопот" е следствие на некомпетентност от страна на ръководството.
В случая с ВМЗ, след взривовете, беше важно най-бързо да започне работа монтажният цех, продукцията му се продава. /.../ Заплати ще има, ако се произвежда продукция. Към януари работеха 2500 души.

Цялото интервю на Диана Янкулова с инж. Манол Манолов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от