Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама изнесе реч пред Африканския съюз в Етиопия

| обновено на 28.07.15 в 14:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че светът трябва да признае постигнатия значителен напредък от Африка през последните десетилетия и призова за разкриването на повече работни места за справяне с "нестабилността" на континента в бъдеще.

В реч пред Африканския съюз в столицата на Етиопия Адис Абеба, Обама подчерта, че напредъкът на Африка зависи от демокрацията, образованието, здравеопазването, силните институции, борбата срещу корупцията и спазването на правата на човека:

Крайно време е да оставим настрана старите стереотипи за Африка - че е потънала за вечни времена в бедност и конфликти. Светът трябва да признае изключителния напредък на Африка. Днес Африка е един от най-бързо развиващите се региони на света.

Обама допълни, че голямо значение за растежа на континента е големият процент на младите сред населението:
 
Като най-младия и най-бързо развиващия се континент, населението на Африка през следващите десетилетия ще се удвои до близо 2 милиарда души и много от тях ще са млади хора под 18-годишна възраст. От една страна, това ще донесе огромни възможности при овладяването на новите технологии и стимулирането на нов растеж и реформи от младите... Но всичко това ще стане, ако тези млади хора бъдат образовани. Затова най-важната задача пред Африка е да създаде възможности за това ново поколение.

Обама се обяви още в защита на достойнството на жителите на африканския континент:
 
Африка и нейният народ ни учат на могъщ урок, че трябва да защитаваме присъщото достойнство на всяко човешко същество. Достойнство. Тази основна идея, че по силата на човешката ни природа, независимо откъде идваме или как изглеждаме, всички ние сме родени равни.

Обама e първият американски държавен глава, изнесъл реч пред 54-членната африканска организация.

Американският държавен глава пристигна в Етиопия след двудневно посещение в Кения, където обсъди търговските отношения и сигурността с кенийските власти и призова за подобряване на правата на човека и борбата срещу корупцията в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна