Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама е на посещение в Кения

| обновено на 25.07.15 в 17:40
Барак Обама и доведената му сестра Аума
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама се срещна с кенийския си колега Ухуру Кениата в столицата на Кения Найроби. На пресконференция след края на разговорите Обама подчерта значимостта на задълбочаването на двустранните отношения и приветства демократичния процес в страната:

Бих искал да приветствам кенийския народ за постигнатия с много труд напредък в укрепването на демокрацията. Милиони гласуваха в подкрепа на новата конституция, една от най-прогресивните в Африка, със силна защита на свободата на словото, на събирането и на пресата и с акцент върху равенството и против дискриминацията.

По-рано днес Обама и Кениата откриха Глобална предприемаческа среща на върха - 2015 в Найроби.

Това е първото посещение на американски президент в Кения, която е родната страна на бащата на Обама. В речта си пред форума Обама заяви:

Горд съм, че съм първият американски президент, посетил Кения. Очевидно е, че посещението е много лично за мен. Неслучайно името ми е Барак Хюсейн Обама... Днес тук са се събрали предприемачи от повече от 120 държави. Всички вие въплъщавате духа на предприемачеството, идеята, че няма граници пред човешкото въображение, че находчивостта може да превъзмогне статуквото и да създаде бъдещето.

След откриването на форума Обама положи венец пред мемориала за жертвите на атентата срещу посолството на САЩ в Найроби от 1998 година. Церемонията завърши с едноминутно мълчание в памет на загиналите в атентата.

Над 200 души, между които 12 американци, бяха убити при нападението, дело на терористичната мрежа "Ал Кайда". По същото време е извършен атентат и срещу американското посолство в Танзания, където загиват повече от 20 души. Близо 5 хиляди души са ранени при двете нападения.

Вчера американският държавен глава се срещна с десетки свои родственици на вечеря в кенийската столица. На голяма маса в хотел-ресторант президентът на САЩ седна до своята доведена сестра Аума и баба си Сара, която е третата жена на дядо му, но Обама е свикнал да я нарича "баба".

Визитата протича при извънредни мерки за сигурност. Около 10 хиляди полицаи са мобилизирани в Найроби, американските военноморски сили са в готовност в Индийския океан, а въздушното пространство на Кения е под засилено наблюдение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна