Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Манов: Френската съдебната система е независима - бави, но не забравя

Мажоритарната система в немския парламент работи, коментира Стефан Манов

Снимка: личен архив

Бързият отговор е 200 години демокрация, но аз няколкократно съм казвал, че в България има закони, които са далеч по-добри от действащите във Франция като текстове, т.е. стигаме до прилагането и веднага стигаме до съдебната система. Това каза за предаването “12+3“ Стефан Манов, който коментира френския модел на съдебна система и как е възможно във Франция да бъдат осъждани хора на високи постове:

Франция е държавата, която осъди своя президент Жак Ширак – дванадесет години френски президент и един от политиците, белязали 20 век във френската политика. Това стана възможно по простата причина, че съдебната система е независима и че бави, но не забравя.

Манов подчерта, че независимостта на съдебната система е ключова и поясни начина, по който се определят членовете на Висшия съдебен съвет във Франция:

Във Франция Висшият съдебен съвет е с четиригодишен мандат, а членовете му, с изключение на члена по право, могат да са само за един мандат избрани. Това е органът с най-кратък мандат, за да има проветряемост. Много е важно как се прави този състав – в две отделни колегии, за съдиите и прокурорите, като във всяка една от тях доминират външните за системата членове.

Стефан Манов коментира и принципа на работа на мажоритарната система в Германия и допълни, че пропорционалността на резултатите не трябва да бъде нарушавана:

В нея половината от депутатите се избират мажоритарно, останалите – пропорционално, и тя работи. Това е възможно, защото броят на депутати в немския парламент не е ограничен от Конституцията, а е плаващ и може да нараства. Ако една партия е завоювала гласове за 20 депутата, тя трябва да си ги получи. И ако не ги е получила мажоритарно, ще й ги дадат пропорционално, но понеже мажоритарните депутати вече са избрани и не можем да ги махнем, се увеличава общият брой на депутатите в парламента.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна