Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Дайнов: Президентът се натъква на неочакван отпор в парламента

Снимка: БГНЕС

Изглежда, че президентът се натъква на може би неочакван от него отпор в парламента на трите въпроса, които иска да зададе на всенародно допитване. Това каза за предаването “Нещо повече“ политологът Евгений Дайнов, който коментира заседанието на Народното събрание и поисканата редакция на предложените от президента въпроси за изборните правила от някои от партиите: 

Създава се впечатление, че има някакъв опит за заобикаляне на президента и освен това има някакъв опит не само за засилване на мажоритарния елемент в гласуването, но и за рязкото му отслабване. Ако не се гласува мажоритарен елемент в референдума и ако минат поправките, предложени от ДПС, които обезсмислят подреждането на листи от хората, в крайна сметка започва да мирише на някаква сделка. 

ДПС се върна в играта с помощ от ГЕРБ, а те нямат традицията да правят тези неща, без да поискат нещо, допълни Дайнов. Той коментира и предложението на ДПС мажоритарно да се избират 240-те народни представители: 

Последното, което трябва на ДПС, е разбунтувал се техен политически електорат, който без друго откъм турска съставна част доста намаля през последните години, заместен от нови ромски гласове. Последното, което им трябва, е да си помислят техните избиратели, че могат да избират мажоритарно и да преподреждат листи. ДПС си мислят, може би, че минават в контраатака и започват да контролират цялата игра. 

Според Дайнов с действията си народните представители изпращат сигнал до президента да не си мисли, че е чак толкова важен и че продължава да е изразител на гражданското общество, какъвто той се позиционира през последните години, както и да не си мисли, че може да пребори партийната машина. 

Евгений Дайнов не се ангажира с точна прогноза за предстоящите местни избори предвид сложната политическа ситуация в момента, но сподели, че местните избори са характерни с това, че всички казват, че са спечелили. 

Целия анализ на политолога Евгений Дайнов чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна