Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Буруджиева: Референдумът е инструмент в ръцете на гражданите, не на политиците

Снимка: БГНЕС

Хората започват да се отвращават от онова, с което единствено могат да контролират политиците, защото те започват да ги използват за свои цели. Това каза за предаването “Нещо повече“ политологът доц. Татяна Буруджиева, която коментира референдума само за електронно гласуване:

Време е да разберем всички граждани, че инструментите референдум, протести и бунтове са в нашите ръце. Те са наши инструменти, те не са на политиците. Те не могат да играят с тях и не бива да играят с тях.

Доц. Буруджиева поясни, че е естествено да съществуват някакви договорки между партиите, за да бъде възможно постигането на мнозинство в парламента, но и не изключи президентът да се е договорил за подкрепа.

Тя коментира също и цената на съгласието между депутатите от ДПС и Реформаторския блок по повод съдебната реформа:

Ще видим цената на местните избори. Гласовете на ДПС трябват на някой и този някой трябва да даде нещо на ДПС, за да ги получи. И ДПС откровено го показаха – помните изказването на Местан по повод съдебната реформа, която трябва да стане есента. Тогава, когато се договарят окончателно подкрепите и какво трябва да се случва между първи и втори тур на местните избори, как ще се разпределят нещата в местните съвети и какво ще получат ДПС като представителство в местната власт.

ГЕРБ играе игра, допълни доцент Буруджиева и сподели, че според нея играта с реформите е малко по-голяма от местните избори, а Конституционният съд едва ли ще промени предишната си позиция. Относно ГЕРБ политологът обясни:

Когато управляваш, или имаш твоя позиция и играеш своята игра, или започваш да играеш частично по играта на другите, което направи в случая ГЕРБ. Партията се опита да играе на два терена, а това винаги е притеснително и губещо. Не знам дали съзнателно са решили да загубят в случая, играейки на два терена – на собствения и президентския, защото не искат да привличат вниманието към него, предвид президентските избори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна