Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници подготвят протест в защита на плаж "Алепу"

По нареждане на премиера Бойко Борисов преминаването край плажа "Алепу" вече е свободно. Пътят беше затворен през почивните дни от кмета на Созопол Панайот Рейзи. След като граждани премахнаха оградата, в понеделник тя беше монтирана отново и охранявана от полицейски патрул.

Междувременно снимки в социалните мрежи на терасите край плажа "Алепу" предизвикаха остри коментари и опасения, че там се готви ново, мащабно застрояване. Фотографиите показват терасиране на морския бряг при комплекса "Свети Тома" и това поражда съмнения за инвестиционни намерения.

Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи на няколко пъти през последните дни затваря пътя при "Шофьорския плаж", в нарушение на Закона за движение по пътищата. Целта му явно е да ограничи достъпа на граждани до един от последните девствени плажове, в близост до лагуната Алепу, част от Защитена местност Ропотамо. Дали заради интересите на собствениците на курортните комплекс "Дюни" и "Св. Тома", или за да прикрие нарушенията с унищожаване на дюните в района до поставената бариера? При всички положения не вярваме на обясненията на кмета Рейзи, че затваря пътния участък заради ремонт или неохраняемост на плажната ивица
, пише в страницата на протеста във фейсбук.

Един от хората, които подаваха сигнали за нередностите на шофьорския плаж е Иван Червенков.

Заграждението е премахнато и по пътя се минава свободно
, каза той в предаването "Хоризонт до обед":

Доколкото всички знаем, заграждането е под предлог, че тази зона ще бъде преобразувана в пешеходна зона и велоалея, а загражданията са с цел да се намали скоростта на движение на автомобилите в участъка. Дори и при наличието на тези заградителни мероприятия от страна на кмета ефектът беше абсолютно нулев.


Според Иван Червенков случващото се край плажа "Алепу" е непрозрачно и съмнително и за тази прекрасна местност има съвсем други намерения. Затова в събота, 1-ви август, се готви протест „Да спасим плажа "Алепу".

Борислав Сандов
от партия "Зелените" коментира, че около проучването им по въпроса са излезли доста неприятни новини:

Очаква се урбанизиране на тази територия чрез застрояване или по друг начин. Територията е защитена местност и не е допустимо да се случват подобни неща.

Според него по време на управлението на Панайот Рейзи Созопол се е превърнал в бетонна джунгла.

Ние няма да оставим така нещата и се надявам, че в скоро време ще имаме още по-солидни аргументи да искаме и по-сериозно отношение, включително и от правораздавателните органи, към кмета на общината и всички виновни, които допуснаха да се стигне дотук, коментира Сандов.

Според Павел Антонов от Мрежата за гражданско действие "Блу линк" общинските власти използват механизмите на местното управление за безскрупулно забогатяване и съсипване на обществените и природните ресурси. 

Това, което особено ме безпокои и смятам, че ние трябва да реагираме като общество, е видната арогантност на тези хора, които съвсем спокойно излизат пред медиите и обясняват неща, които са очевидно безсмислени.

Всички гледни точки по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени