Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Кънев: Полицаите имат свои разбирания за правосъдие

Една трета от задържаните в България са жертва на насилие при арест или в полицейско управление, или и в двата случая, сочат данните на изследване на Българския Хелзинкски комитет (БХК). Над 30 на сто от анкетираните 1700  затворници казват, че достъпът им до адвокат при досъдебното производство е бил затруднен.

Промяна в законодателството трябва да задължава органите на реда да осигурят адвокат независимо дали задържаните са наясно с правата си, каза за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Красимир Кънев, председател на БХК.

Според него 30 на сто от затворниците преди или след ареста са физически насилвани:

Тези, които съобщават, че са били бити вътре в полицейското управление са повече от тези, които са били бити по време на задържане – нещо, което е абсолютно забранено. Вътре в полицейското управление няма ситуация, при която употребата на сила да е оправдана, а там хората повече се оплакват.


Насилието в тези случаи е незаконно, защото става дума за умишлена дейност, свързана основно с изтръгване на показания и наказване на хора, поясни Кънев. Той определя дейността като недопустима и нещо, с което България трябва да се справи, тъй като вече е нееднократно заклеймявана на международно равнище.

Според Кънев насилието се дължи на неадекватната система на разследване:

Полицаите имат свои разбирания за правосъдие, за това как трябва да се осъществява правосъдието, какво получават после тези хора, които се задържат за извършени престъпления. За тях това е неудовлетворително и някои от тях предпочитат да ги наказват в самия полицейски участък. Дължи се на неадекватна система на разследване, на липсата на адекватни средства за разследване и се прибягва най-често до самопризнания, изтръгнати чрез насилие. Това е нещо, което е широко разпространено в системата на наказателно правораздаване – това да бъде единственият източник на доказателства. Другата причина е беззаконността.

Има случаи, в които законът допуска употреба на сила и насилието не противоречи на закона за МВР и на НК, като например при съпротива по време на задържане, уточни Кънев. Според него задържаните в полицията трябва задължително да имат адвокат:

Сега те имат право на адвокат, но те подписват едни декларации, в които по правило ограждат кгъргчета, че не искат да имат адвокат, тъй като така им разпорежда самият полицай, който им дава тази бланка. На второ място, самото разследване трябва да се промени основно и да бъде с участие на независими хора.

Много важна е ролята на медицинските специалисти. Всеки човек, който излиза от полицейско управление, трябва да бъде преглеждан  от независим медицински специалист, примерно от бърза помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени