Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Предстои ми трудна битка за правата на българските граждани

Снимка: БГНЕС

В кулоарите на Народното събрание новоизбраният национален омбудсман Мая Манолова заяви, че ще работи с всички институции:

Основната ми идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да посреща проблемите им на място, а да не чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата. Давам си ясна сметка, че това е трудно предизвикателство. Предстои ми трудна битка за правата на българските граждани, които са ощетени и унизени. Ще се боря за хората с най-тежки проблеми. Предполагам, че една от първите ми срещи ще бъде с Константин Пенчев.

Законът изисква омбудсманът да бъде надпартиен, така че Манолова трябва да напусне БСП и тя го обеща:

Според българското законодателство, новият омбудсман стъпва в длъжност в момента, в който изтече мандатът на предишния – 20 октомври. Мисля, че институционалната роля в защитата на гражданите ще бъде много по-ефективна от партийно-политическата роля. Убедих се, че ако искам да бъда наистина полезна на българските граждани в трудна ситуация, трябва да го правя извън партийната дреха.

Депутати от различни партии коментираха, че Мая Манолова е добър парламентарист и в някакъв смисъл ще им липсва в пленарната зала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна