Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Димитров: Независимият кинаджия работи за публиката си, а не за пари

Снимка: архив

Независимият кинаджия работи за публиката си, а не за пари. Те обикновено работят и нещо друго, с което успяват да се издържат и да бъдат финансово независими, когато създават своето некомерсиално изкуство.

Това обясни в предаването „Хоризонт за Вас“ българинът Лъчезар Димитров , който е роден в Прага, живял в Испания и дошъл в страната ни, за да се самоопредели.

Лъчезар твърди, че независимото кино е неговото призвание. Той представя различната гледна точка на българина,който е дошъл, а не напуснал България, за да извърви част от пътя на творческото си развитие:

Независимият кинаджия снима на момента филм и зависи само от самия кинаджия дали ще той ще стане добре. Той е независим от спонсори, студия, оборудване, което трябва да е добро, но това не е центърът на вниманието. Центърът на вниманието е само и единствено в съдържанието. Публиката е много важна, когато правих независим филм. Тя винаги стои в подсъзнанието и знаеш кои хора ще го гледат. И 100 човека на фестивал да ти оценят филма, и един от квартала да го гледа – пак е достатъчно.

Върнах се в България, защото бях достигнал до момент, в който бях загубил начина, по който аз да се определя – кой съм, какъв съм, какво правя и на къде съм се насочил.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна