Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: Най-малко обществен интерес стои зад решението Сейф ал Ислам да бъде съден в Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Причината за смъртната присъда на най-известния член на клана "Кадафи“ Сейф ал Ислам, произнесена от либийския съд, е тактическа. Международният наказателен съд в Хага настоява политическите фигури от бившия политически режим в Триполи да бъдат съдени обективно и сериозно. С това решение се търси някакъв вид легитимност, защото борбата между признатото и непризнатото правителство в Либия от световната общност продължава.Това каза за "Хоризонт“  в предаването "Събота 150“ арабистът и журналист Нина Спасова.

Най-известният син на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам беше осъден на смърт след като беше признат за виновен от съд в Триполи за ролята му в кървавото смазване на събитията от 2011-а година, довели до падането на режима на Кадафи.

Не може да се има доверие на съд, който се намира "под шапката“ на нелегитимни институции. Те там са крайни противници на миналия режим и не може да се очаква някаква обективна присъда, смята Спасова и обясни:

С това решение се търси някакъв вид легитимност, защото борбата между признатото и непризнатото правителство в Либия от световната общност продължава. Това, вероятно, ще  продължава до създаването на някакво общо управление. Явно се търси подкрепа от хората по света и в Либия, които искат справедливост за бившите управляващи.

Според нея най-малко обществен интерес стои зад решението Сейф ал Ислам да бъде съден не в Хага, а в Либия:

Правителството в Триполи е излъчено от бившия ислямистки генерален, национален конгрес  и съответно всички институции, намиращи се на територията на столицата, заедно с правителството са непризнати.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна