Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Коларова: Електронното гласуване ще заобиколи ролята на комисиите в деформацията на вота

Снимка: БГНЕС

Основната задача на референдума е да даде възможност за прилагането на пряка демокрация по отношение на нещо, което е от ключово значение за българското общество. Електронното гласуване е бъдещето на съвременното общество. Убедена съм, че електронното гласуване ще заобиколи една от основните причини за деформация на резултатите от изборите – ролята на комисиите.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" Румяна Коларова, която е секретар по връзките с гражданското общество на президента на Република България Росен Плевнелиев

Тук ставаше дума да дадем възможност на гражданите да избират как конституираме нашата демокрация, а не ставаше дума хората да решават някакъв въпрос, който политиците се страхуват да решат. Разбира се, всички ние с огорчение констатираме, че първите два въпроса, предложени от президента, няма да бъдат зададени. Преди всички избори българските политици спекулират с темите за мажоритарното гласуване и задължителния вот.

Коларова обясни, че формулировката на първия въпрос на референдума за мажоритарния вот, не е била конкретизирана по искане на Реформаторския блок: 

Аз не приемам аргумента, че не сме се съобразили с формулировката на първия въпрос. Опитахме се да запазим тази формулировка, при която можем да постигнем максимална подкрепа в парламента.

Темата за електронния вот е изключително значима. Той ще даде възможност на българите в чужбина да дадат по-лесно гласа си. Напълно убедена съм, че електронното гласуване ще заобиколи една от основните причини за деформация на резултатите от изборите – ролята на комисиите. Има доказани случаи, че минава контрол върху гласуването, който минава и през комисиите. Чрез електронното гласуване се гарантира пряка комуникация между ЦИК и гласувалите.

Безспорно е, че има технологични проблеми, чрез които може да се упражни персонален контрол върху гласуващите, но има и много решения, чрез които това може да не бъде допуснато. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна