Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Аврамов: РБ и ГЕРБ няма да развалят отношенията си

Снимка: БГНЕС
Политологът Кирил Аврамов не е съгласен с определението "исторически компромис" на постигнатото от партиите съгласие за промени в Конституцията.

В един момент демонстрираха необичайна близост между ГЕРБ и ДПС и поставиха в много сложна ситуация Реформаторския блок и патриотите, които дължат големи обяснения на своите избиратели за този компромис. Освен това, станахме свидетели на бламиране на една инициатива на президента и като капак на всичко получихме омбудсман и то такава персона, която, ако прочете свои изявления от преди година и ги сравни с днешните си изявления, ще се получи, от моя гледна точка, меко казано, шизофренна картина.

Ако тази инерция, на която сме свидетели, а именно, тласкане в една посока на партийни елити, които не желаят реформи, голямата опасност, която грози тази конфигурация, беше да ни се предложи една мантра в името на стабилността. Имам пред вид конкретно няколко неща - блокиране на инициативите на министър Москов, предложението за НСО, което е за обслужването на един човек. На всички стана ясно, убеден съм, че ГЕРБ и Реформаторският блок няма да развалят отношенията си.

След местните избори ще има интересни сюжети.

Кирил Аврамов предположи, че след местните избори вероятно ще има опит за ограничаване на ресурса на РБ във властта от страна на премиера Борисов.

Това, което не искам да се случва, е забавяне или спиране на набраната инерция.

Цялото интервю на Емилия Антова с политолога Кирил Аврамов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна