Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кьосев: Хората си отмъщават на политиците, като не гласуват за тях

Снимка: Капитал

В България едни маски падат, за да се сложат други, а после се сменят с трети и човек не знае къде е истинското лице. Същественият проблем е деполитизацията на гражданина, а не игрите в политическата класа. Това каза за предаването „12+3“ професор Александър Кьосев, културолог и преподавател в Софийския университет, който коментира изминалия политически сезон, както и отношението на обществото към управляващите:

Разочарованието от тази политическа класа като цяло е справедливо, защото тя не изпълнява очакванията на гражданите, които все още са избиратели, а още по-малко на онези, които вече не са избиратели – това е проблемът.

Професор Кьосев поясни, че гражданските енергии на недоволство, които ескалираха през 2013 година, са се превърнали в инструмент в ръцете на определени субекти, които са се опитали с тях да играят определени политически игри. Той подчерта, че е нормално в резултат на тези игри много от обикновените граждани да се чувстват измамени:

Разбирам тяхното възмущение, омерзение и обида, но не разбирам тяхното отмъщение. Отмъщението никога не води до нищо добро. Хората наистина си отмъщават на политиците, като не гласуват за тях.

Според професор Кьосев в днешните условия на криза на здравия разум хората въпреки всичко трябва да съхранят най-вече своето чувство за нормалност и своето чувство за ориентация, както и своята морална и гражданска енергия въпреки всичко.

Професор Кьосев сподели мнение, че кризата на българската енергетиката е в пъти по-малка от кражбата в КТБ, а относно съдебната реформа поясни, че носенето на отговорност и възстановяването на справедливостта не се задават на хоризонта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна