Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителственият сектор в България е в състояние на развиваща се устойчивост

Снимка: архив

Оценка на Американската агенция за международно развитие и съвместния й партньор - Центъра за нестопанско право в България - сочи, че неправителственият сектор встраната е в състояние на развиваща се устойчивост.

На практика обаче този резултат означава, че гражданският сектор в България все още е нестабилен, поясни Любен Панов, програмен директор на Български център за нестопанско право. Той подчерта, че България се подрежда на осмо място в изследването за Централна и Източна Европа:

България е на осмо място, но най-добрият ни показател от седемте показатели, които оценява индексът, е правна среда, която обаче в последните четири години се е влошила.

Проблемните сектори, в който сме най-слабо оценени са организационен капацитет, инфраструктура и финансова устойчивост на гражданските организации, допълни Панов:

Само в две области България е добре – правна среда и застъпничество, но и в двете области има влошаване през 2014  година. Причина за влошаването в правната среда е действащото законодателство и опитите за административен натиск върху организациите с нестопанска цел.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова подчерта, че гражданското общество в България все пак е живо и през 2013 година е показало това. Според нея все още липсва формулата, която да направи по-ефективно и по-полезно присъствието на гражданския сектор:

Първата и най-важна задача е наистина да преосмислим отношенията между управлението, нестопанските организации и обществото, както и да търсим тези форми на диалог, които в крайна сметка ще доведат до конкретен резултат, който да бъде от полза за всички.

Други проблеми пред гражданския сектор са неразбирането на обществеността за ролята на гражданските организации и объркването им с политическите движения и партии, както и отказът от публичност на неправителствения сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна