Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Преображение Господне "лятото се пречупва" и тръгва към есента

| обновено на 06.08.15 в 12:09

Българската православна църква отбелязва днес празника Преображение Господне, пресъздаващ явяването на Бог пред трима от най-близките му ученици. 

Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот. За да укрепи вярата у тях, Исус се изкачил заедно с Петър, Яков и Йоан на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил - лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и вече не стават за къпане. 


Храм Преображение Господне в ПомориеПатриарх Неофит оглави литургията в столичния храм "Преображение Господне". В Поморие беше отбелязан храмовият празник на най-старата църква по Черноморието, като честванията там преминават под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна