Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Надявам се тази Световна купа да бъде най-добрата досега

Илиана Раева: Истински се надявам тази Световна купа да бъде най-добрата досега
Снимка: ЕПА/БГНЕС

52 индивидуални гимнастички от 37 държави ще си оспорват отличията в Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе от 14 до 16 август в столичната зала "Арена Армеец".

В състезанието ще участват най-големите звезди в този спорт. От Русия  пристигат Яна Кудрявцева, Маргарита Мамун и Александра Солдатова. Конкуренцията  от Беларус е в лицето на  Мелитина Станюта и Катерина Халкина. Представителка на Украйна  ще е  Анна Ризатдинова. В състезателния списък са още Марина Дурунда (Азербайджан), Нета Ривкин и Виктория Филановски (Израел), Варвара Филиу (Гърция), Йон Дже Сон (Корея), Елизавета Назаренскова (Узбекистан), Каролина Родригес (Испания). От елита липсват само Самоле Пажава и Ксеня Мустафаева.

България ще бъде представена от Мария Матева и Невяна Владинова, а извън класирането ще видим  Радина Филипова, Сара Стайковаи Катрин Тасева.

При ансамблите участие са заявили 19 състава, като  от фаворитите липсва само Италия! Конкуренция на световните ни шампионки за златото ще са петорките на Русия, Беларус, Украйна, Испания, Азербайджан, Израел и други. У нас след дългогодишно отсъствие от световния подиум ще гостува и съставът на Южна Корея.

Много съм щастлива, че за пети път можем да проведем тази Световна купа. Истински се надявам тя да бъде най-добрата досега. Пристигат състезатели от рекорден брой държави – 37. Всички ансамбли ще бъдат тук без Италия. Надявам се публиката отново да напълни залата, заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Българският национален отбор тренира отговорно и упорито. Конкуренцията е огромна. СК ще бъде една допълнителна проверка за определяна на състава за Световното първенство индивидуално. Отборът все още не е определен. Световното първенство ще бъде тежко състезание. Надявам се, че тази световна обстановка, която ще се създаде в "Арена Армеец", ще мобилизира българките да покажат най-доброто от себе си, допълни Раева.

Раева разкри още, че организацията на Световната купа в София ще струва около 450-500 хиляди лева. Наградният фонд на СК в София е 20 хиляди швейцарски франка.

Световната купа по художествена гимнастика се провежда под патронажа на министъра на младежта спорта Красен Кралев и е част от кампанията "София – Европейска столица на спорта 2018".

Българската федерация по художествена гимнастика с помощта на дарители и спонсори ще направи томбола с над 90 невероятни подаръци – изненади и през трите състезателни дни.

Успоредно със Световната купа на 12.08.2015 година зала "Арена Армеец" ще е домакин на Международния турнир "София къп". В надпреварата ще участват 33 гимнастички, а страната ни ще бъде представена от 9 от най-талантливите ни млади състезателки – Петя Борисова, Кристина Ташева, Ерика Зафирова, Боряна Калейн, Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова, Дамяна Белова и Биляна Писова. Официалното откриване на състезанието в сряда от 13.30 часа!

Президентът на БФХГ обачви, че България подготвя документи за домакинство на Световно първенство през 2018 година.

Трябва да отговаряме на доста критерии на ФИГ, които са доста сериозна. БФХГ получи подкрепа от държавата и заслужава тази подкрепа, коментира Раева. 

Националките ще имат нови трика за Световното първенство през септември в Щутгарт.

Новите трика ще бъдат много красиви, оригинални и нестандартни. Ще бъдат съобразени с музиката и стила на момичетата. Ще получат по четири комплекта индивидуалното и два за ансамбъла за Световното първенство. Мисля, че ще бъдат голяма изненада и ще бъдат конкурент на световните тенденции. Триката са между 1000 и 2000 лева на състезател, а понякога стигат и до 2500 лева. Тези средства са подсигурени от Министерството на спорта, на които благодаря, заяви Илиана Раева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна