Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на фолклора в гостоприемен Пловдив

Ръчно изработен албум със снимки от Международния фолклорен фестивал получи всяка страна - участник в XXI му издание. Подаръците са от община Пловдив и бяха връчени на традиционната среща с управата на града от зам.-кмета Александър Държиков. Той  приветства танцьорите и ги покани догодина отново да дойдат в Града под тепетата. 

От своя страна Кирил Велчев – началникът на отдел "Култура", определи XXI издание на фестивала от 3 до 7 август като много успешно

Днес е последният фестивален ден, в който пловдивчани могат да се порадват на изпълненията на ансамблите от Полша, Испания, Сърбия, Република Корея, Турция, България. Повечето от съставите идват за първи път и са очаровани от сцената на Античния театър и от публиката. Някой от тях с удоволствие споделиха впечатленията си за Радио Пловдив.


Снимка

Сръбският ансамбъл "Абрашевич" е с 110-годишна история и идва от град  Валево. Според Катерина Ашкович, ръководител на групата, най-важното е да има приемственост сред поколенията, за да се запази фолклорът и любовта към народното творчество. Нейният баща е танцьор, тя е танцьорка, а сега и синът ѝ започва да танцува.  

Йоджел Чешмери е от Инстамбул – Турция. Той сподели, че на сцената на Античния театър е преживял заедно с колегите си едни от най-вълнуващите мигове в кариерата си.

Снимка

Очаровани от Пловдив и атмосферата на града са и танцьорите от Република Корея. Те идват от Тего, третия по големина град в Корея, като групата им е част от Градския център по изкуства и култура.

Снимка

Пак Йон Бин разказа, че идва за първи път в България и е впечатлена от историята на Пловдив, древните паметници и най-вече от Античния театър. Според нея, колкото странно и на пръв поглед невероятно да звучи, атмосферата в Тего и в Пловдив е сходна, но това българите могат да го почувстват само ако посетят родния ѝ град.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени