Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти с тежки заболявания страдат от липсата на лекарства заради износа им в чужбина

Снимка: БГНЕС

Българи с хепатит, диабет и астма остават без лекарства заради паралелния износ на спасителните за тях медикаменти. Сюжетът не е нов и се повтаря периодично. От Министерството на здравеопазването нееднократно се заричат да решат проблема, но той продължава да съществува.

Изключително много сигнали постъпват в пациентските организации за липсата на животоспасяващи лекарства, каза в предаването "Преди всички" Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб":

В България цените на лекарствата са по-евтини и има интерес от определени фирми, които изнасят тези лекарства и ги препродават. Годишният оборот на тези фирми е около 300 милиона. Ние нямаме нищо против бизнеса, но когато става въпрос за живота и здравето и това е заплаха за нашите пациенти, считаме, че трябва да има политическа воля този въпрос да бъде решен.

От пациентските организации настояват да се въведат по-високи цени на лекарствата, които са предмет на паралелен износ.

Ако законодателно се урегулира, тогава заплахата за нашите пациенти ще спре
, смята Пенка Георгива.

Според председателя на Асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов държавата е безсилна да се справи с проблема:

Има директива, която насърчава паралелната търговия, защото Европейската комисия смята, че това е от полза за страните - членки, тъй като води до увеличаване на конкуренцията и понижаване на цените на лекарствата. 

Той е на мнение, че е възможно и у нас да се въведе ограничителен списък на лекарствата, които могат да се изнасят по примера на други страни, но страната ни може да стане обект на санкции от ЕК.

Държавата е поставена в незавидна ситуация да не може да регулира този процес, коментира Николай Костов. Според него не е добро решение цените на лекарствата да се вдигнат, защото това ще източи бюджета на НЗОК.

Пенка Георгиева съобщи, че по тяхна информация в МЗ се готви законопроект относно ограничаването на липсата на лекарства, които са предмет на паралелен износ.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна