Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас иска да въведе специален модел на обучение в професионалните училища

Снимка: БГНЕС

В Бургас ще се въведе специален модел на обучение в професионалните училища, съобразен със съвременните нужди на образованието и бизнеса.

Професионалното образование трябва да бъде поставено на фокуса на общественото внимание, заяви в предаването „Преди всички“ заместник-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева:

Много често при разговорите с бизнеса и отварянето на нови производства сме се сблъсквали с невъзможността да бъде намерена подходящата работна ръка, която да удовлетворява изискванията на работодателите.

Затова от община Бургас са провели работна среща с представители на бизнеса:

Това, с което се ангажира бизнесът е първо – да посочи актуалните професии и специалности, които са необходими в момента на пазара на труда. Да посочи необходимите изисквания към съответната професия и минимум знания, които всеки един от завършилите млади хора трябва да притежава на входа на своя професионален път. Бизнесът се ангажира и с предоставянето на места за практическо обучение за стажантски програми.

Заместник-кметът каза, че ще направи опит в сега съществуващия Закон за професионалното образование да се подготви такава документация, която да се вписва в сега съществуващата нормативна уредба. Законодателни промени биха забавили процеса.

Цялото интервю с Йорданка Ананиева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна