Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. П. Павлович: Единственият резултат от Арабската пролет в Близкия Изток е разпадът на държавността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещите фактор за нестабилното състояние на арабския регион е кризата на националната държава. Единственият резултат от т. нар. Арабска пролет  е разпадът и дезинтеграция на държавността в Сирия, Либия, Йемен.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Събота 150“  арабистът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“ доц. Павел Павлович по повод темата за коалицията срещу "Ислямска държава" и действията на световната общност срещу групировката:

На дълбинно равнище идеята за национална държава в арабския регион се намира в криза. Погрешно е западното схващане, че Арабската пролет ще доведе до демократизация, а тя, от своя страна, ще допринесе за политическа, етническа, религиозна стабилност в тези страни.

Политическата коректност и мултикултурализмът  в европейски контекст може да бъдат в пропагандна полза на мюсюлманската държава, защото тази политическа коректност признава различните идентичности. Единственият резултат от т. нар. Арабска пролет  разпада и дезинтеграция на държавността в Сирия, Либия, Йемен.

Според него използването на военна сила срещу "Ислямска държава“ няма как да реши проблемите, защото тя се употребява без да се отчитат причините, довели до сегашната ситуация и обясни:

Толкова много хора от Западна Европа се присъединяват към халифата, защото, Европа, такава каквато е в момента, се гради само на принципите на монетарния съюз. Човекът е и духовно същество и то търси духовни принципи, такива каквито днешна Европа не му предлага. Тогава идва ИД и казва – ние ви даваме духовните ценности и религията, пред която вие всички ще бъдете равни. Там няма клир, църква, няма йерархия. Това, разбира се, са само пропагандни прийоми, но те са много въздействащи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна