Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велообиколка в подкрепа на болните от Хънтингтън тръгва от Бургас

| обновено на 09.08.15 в 17:59
Снимка: БГНЕС

Велосипедна обиколка на България в подкрепа на хората, страдащи от болестта на Хънтингтън, ще тръгне на 9 август от Бургас.

За инициативата "Обиколи държава на колело за Хънтингтън",  у нас пристига на велосипед и основният  й инициатор - белгиецът
Джероен де Шепър. Заедно с останалите той ще измине маршрута от 700 км. по пътя Бургас - София. Организатори на събитието са Българската Хънтингтън Асоциация и Националният Алианс за хора с редки заболявания. 

Джероен де Шепър за първи път посещава България, както и Бургас, и вече е очарован от тях и от вкусната храна. Белгиецът ще добави нови километри към вече навъртените 10 000 км., повечето от които в европейски страни.

Причината да подкрепя болните от Хънтингтън за колоездачът е много лична – той има близък, болен от нелечимото наследствено заболяване.  Преди да се качи на своя велосипед, Джероен сподели, че иска да популяризира проблемите от болестта в Източна Европа – това е била неговата основна мотивация за старта на обиколките.

С белгиеца ще карат и българи-доброволци, сред които е Владимир Томов, представител на Националния алианс на хората с редки болести, който допълни:

Идеята на тези млади хора е да обиколят местата, на които живеят пациентите и да поговорят за техните проблеми. За съжаление те нямат терапията, която им се полага и от там се получава да са диагностицирани правилно, но са записани с различни други диагнози.

Първата спирка на групата е Карадере.

Болестта на Хънтингтън е дегенеративно генетично разстройство, което засяга психиката и води към необичайни и неволни движения.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна