Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 70 години от атомната бомбардировка над японския град Нагасаки

| обновено на 09.08.15 в 11:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три дни след Хирошима японският град Нагасаки си спомня днес за американската атомната бомбардировка, която преди 70 години отне живота на 74 хиляди души. Събитието бе ознаменувано с възпоменателната церемония в Парка на мира в града.

На 9 август 1945 година в 11,02 часа местно време ядрената експлозия унищожава 80% от сградите в града, сред които и прочутата катедрала Ураками.

Днес в същия час населението на Нагасаки и на цяла Япония спази едноминутно мълчание. В града отекна вой на сирени и звън на камбани.Снимка

На церемонията присъстваха делегации на 76 страни, в това число САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Иран, както и над 6 хиляди граждани.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване.

След войната нашата страна тръгна по пътя на пацифистка държава. В името на Нагасаки и цяла Япония, никога не трябва да променяме принципа на мира, който отрича войната.

Оцелелият в бомбардировката Сумитеро Танигучи заяви пред събралото се множество:

Като оцелял свидетел на войната и атомната бомбардировка, ще продължа да разказвам истината по целия свят до края на живота си, за да осъзнаем, че се нуждаeм от свят на мира без атомни оръжия.

Премиерът Шиндзо Абе полага венец в памет на жертвитеИзявление направи и премиерът Шиндзо Абе, критикуван за новия закон за разширяване на правомощията на японските сили за самоотбрана. Премиерът подчерта решителността на неговото правителство за ликвидиране на ядреното оръжие, като за целта ще представи проект на резолюция в ООН.

Японската журналистка Рико Иши, активистка от Международната кампания за забрана на ядрените оръжия в Япония, сподели за "Хоризонт", че нейната баба е една от оцелелите след нападението въпреки получените травми. Иши има надежда, че гражданското общество може да повлияе за забраната на ядреното оръжие:

Този въпрос няма еднозначен отговор. Оставам обнадеждена, защото това е първата инициатива, която приобщава толкова широк кръг участници. Имаме предишни неуспешни примери като антиядреното движение във Великобритания и САЩ  от 60-те години, но те остават местни движения без международна координация. Не знам колко време ще ни отнеме да повлияем на вземането на решения на най-високо ниво, но оставам оптимист. Човек не може да бъде активист, ако няма надежда. Ако съм иронично или песимистично настроена, то по-добре да бъда политик.

Днешната церемония в Нагасаки завърши с пускане на бели гълъби над града като символ на мира.

Бомбардировката в Нагасаки последва атомната бомба в Хирошима, отнела живота на 140 хиляди души. Двете бомбардировки ускоряват капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.

В Нагасаки както и в Хирошима беше открит музей на атомната бомбардировка, съобщава БТА. През юли колекцията в него се увеличи с 26 снимки, направени година и четири месеца, след като САЩ хвърлиха двете бомби над японските градове.

Всяка година в града продължават да умират хора от лъчева болест и всяка година на 9 август списъкът с жертвите на бомбардировката в Нагасаки се обновява. По данни от 2014 година, броят на жертвите на трагедията възлиза на 165 409 души. Тази година в списъка ще бъдат добавени още над 3300 имена, съобщава японската телевизия NHK.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна