Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Василев: Когато се намали цената на горива, в държавата намаляват и приходите от ДДС

Снимка: БГНЕС

Факторите са много, но преобладават пазарните, т.е. има устойчиво превишаване на предлагането на търсенето. Запасите, които потенциално се разкриват и които подлежат на добив, са много големи, така че това са устойчиви тенденции. Това каза за предаването “12+3“ икономистът Илиян Василев, който коментира на какво се дължи спадът на цената на суровия петрол: 

Изключение в тези фактори прави само обратното навлизане на Иран на пазара след снемането на санкциите – той има значителни запаси и е един от големите играчи. 
Василев поясни защо не пада цената на горивата: 
В крайната цена на бензина и на дизела заедно с намаляването на цената, намалява и делът на себестойността, т.е. на борсовата цена на суровия петрол. Това е нормално, тъй като другите компоненти - разходи по преработката, акциз и екотакси и други разходи – те са относително устойчива величина. 
Единственото, което варира, е себестойността на петрола – в дадения случай нямаме изкривяване от валутен курс, така че всички очаквания, които имаме за намаляване на цената на петрола, която в крайната цена има някъде около 30-35% тежест, би могло да се отрази. Защо не се отразява, това е въпрос на институции и на несъвършенство на пазара. 
Според икономиста щом пазарът на горивата не сработва в България, това означава, че някой му пречи: 
Или някой заема монополна позиция, или достъпът на външно предлагане до вътрешния пазар не работи – или вносът не работи, или достъпът до складовете, или конкуренцията съзнателно се увеличава, или има някакви други договорки. 
В държавата, когато се намалява цената на суровия петрол, се намалява и цената на горива, но намаляват и приходите от ДДС. При по-ниска база на цената, естествено, че приходите от ДДС са по-големи. Иначе другите й приходи – от акция и от екотакса - те си остават неизменни, поясни Василев. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна