Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Андреев: ЦИК в момента разглежда и ще приеме книжата за провеждането на референдума

Снимка: БТА

Вече са разгледани основните принципни решения, които следва да бъдат приети. В близките дни ще приемем решенията, за да дадем възможност на всички участници в изборите да се запознаят и да могат да упражнят своите права.
 

Първите стъпки са да се приеме хронограмата за провеждането на изборите, в която да бъдат определени сроковете, в които всеки от участниците трябва да упражни своите права, да бъдат назначени Общинските избирателни комисии (ОИК). По отношение на референдума, ЦИК в момента  разглежда и ще приеме книжата за провеждането. 

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" говорителят на ЦИК Александър Андреев. Все още не е решено дали разяснителните кампании за изборите и референдума ще бъдат отделни. Комисията се събира на заседание във вторник, след като президентът определи с указ  датата 25 октомври за провеждане на местните избори и референдума за електронното гласуване. 

ЦИК има едно основно задължение във връзка с отпечатването на бюлетините – да извърши контрол върху отпечатването, предаването и съхранението  на бюлетините и избирателните книжа. ЦИК има готовност да направи това.

След приемането на хронограмата ще започне и самата регистрация в ЦИК на политическите сили, допълни Андреев.

Ще направим всичко възможно това да стане по-рано, за да може политическите сили да имат повече време за регистрацията.

Интервюто на Таня Величкова с Александър Андреев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна