Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЦИК: От 24 април се смята шестмесечният период до изборите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че за дата 6 месеца преди изборния ден се смята 24 април 2015 г. включително. Това решение е важно за адресната регистрация на избирателите и правото им да гласуват на предстоящите избори за местна власт. Право да избират и да бъдат избирани като общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

ЦИК задължава до 26 август, което е 59 дни преди изборния ден, кметовете да съобщават публично и да публикуват на интернет страницата на общините датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на Общинските избирателни комисии. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.