Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Бътлър Йейтс – 150 години от рождението на ирландския поет

Уилям Бътлър Йейтс
Снимка: everydayexploits.com

Тази година се навършиха 150 години от рождението на ирландския поет, писател, драматург и критик Уилям Бътлър Йейтс (13 юни 1865 – 28 януари 1939). Поезията на Йейтс донася и първата Нобелова награда за литература на Ирландия през 1923 година. Той посвещава голяма част от живота си на изследването на ирландската митология. Символизмът и мистицизмът оказват силно влияние върху творчеството му. Уилям Бътлър Йейтс е от основните фигури в Ирландското литературно възраждане и един от създателите на ирландския театър. Световнопризнатият поет е член на първия ирландски сенат.
Българските почитатели на Йейтс за първи път имат възможност да се запознаят на български език с две негови произведения в проза – „Джон Шърман“ и „Доя“ в превод на Емил Минчев. На Емил Минчев са преводите и на „De Profundis: Глас от бездната“ и „Саломе и други пиеси“ от Оскар Уайлд и „Дракула“ и „Гостът на Дракула“ от Брам Стокър.
„Джон Шърман“ и „Доя“ на Йейтс са проза, вдъхновена от един дълбок поетичен ум… – сподели посланикът на Ирландия в България – Н. Пр. Джон Бигар при представянето на изданието в Дома на Европа в София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна