Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руен в страх заради кожи с антракс, БАБХ успокоява, прокуратурата проверява

Окръжна прокуратура-Пловдив проверява случая със загробените край Куклен кожи, заразени с антракс, както и хората, които са търгували с тях.

Според жители на Руен кожите са заровени тайно като настояват за информация за  евентуална опасност от близостта на заразените кожи. Според директора на БАБХ  д-р Камен Янков цялата операция е съгласувана с отговорните институции, а опасност за хората няма. 



На 23 юли заразените с антракс кожи са загробени в землището на община Куклен. Информирани са всички институции, а заповедта е на и. Д. Кмета Илхан Кадир. Притеснени от липсата на информация дали загробването няма да навреди на почвата и водата и с въпроси защо кожите не са изгорени в екарисаж, днес група от съседното село Руен са имали среща в община Куклен и са настояли за отговори, разказа кметът на селото Данка Илиева

Директорът на БАБХ д-р Камен Янков заяви, че са действали, както изисква Законът и беше убеден, че прокуратурата няма да намери пропуски. Самият Янков е присъствал на 23 юли вечерта на загробването на заразените кожи. Изгарянето в екарисаж на животните е невъзможно, защото пробите им са положителни, обясни Янков и отново повтори, че няма никаква опасност за хората и околната среда.

 Проверката на прокуратурата трябва да приключи  до 10 септември 2015 г. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени