Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от 51-во СОУ искат по-строги наказания за убийците на пътя


Трябва нещо да стане в тази държава, за да спре това безумие. Ние Марино няма да върнем, нито да успокоим неговите родители, но да дадем надежда на родителите и на децата, че излизайки на улицата, отивайки на село при баба си, имат някакъв шанс да не ги сгази човек, който е решил да изпробва новата си кола. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Асен Александров, директор на 51-во СОУ "Елисавета Багряна" в София по повод подписката на училището с искане убийството на дете на пътя да се квалифицира като умишлено. Това е и училището, в което Марино е щял да влезе в класната стая през септември.

Тези гонки трябва да се третират като предумишлени убийства. Това е нещо като руска рулетка. Да, може през пистата, през която се състезават, да не минат деца, но могат да минат и тогава е фатално, допълва още директорът.

Предложение на училището е и всяко убийство на дете да бъде квалифицирано като квалифициран състав в Наказателния кодекс. Тоест убийство на дете по какъвто и да е начин да бъде третирано със специална строгост на закона, както и да се разследват съмнително леките наказания за подобни престъпления:

Настояваме магистрати, които дават съмнително леки присъди, да бъдат специално разследвани за съмнения за корупция. Не може за такъв тип провинение да има условни или много ниски наказания.

Според директора на столичното училище предупредителни протоколи, които е съставял кмета за гонките в Лесидрен, не се приемат сериозно и нямат някаква тежест, която да ги респектира:

Човекът, който прави гонка, е потенциален убиец. Той трябва да се спре от полицията.

За да потърсят отговор на своите искания, директорът и ученици от 51-во СОУ планират срещи с хора от всички политически партии в парламента.

Ще отидем при омбудсмана, президенството, искам политиците и магистратите да дадат на младите хора отговор за това какво мислят да се направи. Очаквам общественото нетърпение вече да принуди хората, от които зависи това, да вземат необходимите мерки, за да може, ако не да спре, то поне да се намали драстично.

Ева Попова, координатор за София от Фондация "Безопасни улици от Валя", изрази своята надежда тази инициатива да обхване повече училища, защото е необходима широка гласност на тези проблеми:

Ще има още трагедии. Ние не предприемаме мерки, защото не ценим живота и не умеем да се пазим. Местната власт дезертира, там няма кой да защити хората по места, те се страхуват да подават сигнали.

Попова подчерта, че според годишния доклад на МВР в населените места инцидентите се увеличават и те ще продължават да се увеличават, ако не бъдат предприети адекватни мерки.

Причина тя открива в липсата на воля от страна на кметовете да се справят с проблемите:

Могат да инициират различни дейности, които превантивно да се борят с тези проблеми. След като знаеш, че в твоето населено място има проблеми, кара се с висока скорост, хората са застрашени, предприеми действия! Защо чакаш някой да бъде убит?

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени