Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реч на японския премиер по повод 70-ата годишнина от капитулацията на Япония

Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе произнесе реч по повод 70-ата годишнина от капитулацията на Япония, в която призна, че неговата страна е причинила неизмерими щети и страдания на невинни хора.

В речта си, в която мнозина очакваха официално извинение за японските действия през Втората световна война, Абе изрази дълбоката си мъка за жертвите на войната и заяви, че Япония никога повече няма да води никакви войни. Абе допълни, че всички извинения на предходните правителства на страната остават "непоклатими", но подчерта, че бъдещите поколения не трябва да бъдат "орисани" да се извиняват за военната история на страната:

Япония неведнъж е поднасяла искрените си извинения за действията си във войната. Не трябва да позволяваме нашите деца, внуци и следващите поколения, които нямат нищо общо с тази война, да бъдат орисани да се извиняват за нея, подчерта японският премиер.

Наследството от войната продължава да влияе върху отношенията с Китай и Южна Корея, които дават милиони жертви на често бруталната окупация и колониално управление от Япония преди капитулацията през 1945 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна