Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блестящо лято

БНР Новини
Златна огърлица, I-II век
Снимка: Исторически музей - Стара Загора

Шлем-маска, бронзов, I-II век.  Снимка: Исторчески музей - Стара Загора.Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински винаги напомня, че когато у нас пристигнат авторитетни гости от други държави или от международни институции, не им показваме що е това магистрала, а ги водим в музеите. А лятото на 2015 година наистина се оформя като блестящо! У нас, до 30 септември Културният център Морско казино – Бургас е домакин на атрактивна изложба „Съкровища от старите ракли”. Посетителите ще видят възхитителна женска украса за глава, ръце, нагръдници и пояси. Наследството е основата и престижът, върху които се надгражда бъдещето. Неслучайно изложбата в Лувъра, наречена „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, се превърна в значимо културно събитие за Франция и света.
Важен щрих: експонатите вече се завърнаха от Франция, с изключение на един: И това е Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ. Тя продължава тази блестяща линия на представяне, като е включена в друга изложба „Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят” в Жан Пол Гети Музей, САЩ.
А сега да останем на наша територия. Още когато българските археолози трябваше да подберат знакови предмети за Музея „Лувър“ и от Стрелча споделиха кои експонати от Жаба могила заминават за Франция, никой не е подозирал поредната изненада. Месеци по-късно, през август, от сейфа на общината случайно изскочиха грижливо прибрани картини от Златю Бояджиев и 31-на сребърни апликации от колесницата в Жаба могила. Няма да разказвам цялата история. Тепърва се работи по идеята предметите ще бъдат показани в изложба, а Жаба могила да бъде предложена за включване в Списъка на ЮНЕСКО.
Артефактите са удивителни свидетели на времето. Как хилядолетия по-късно имаме шанса да сравним културата и богатството на тракийските аристократи, спрямо бита и лукса от същия период, но в друга точка на Римската империя – Боскореале? В НАИМ при БАН все още може да разгледаме две изключителни изложби: „Римската вила при Чаталка – богатствата на един аристократ”. Другата – „Сребро от Лувъра”, представя част от съкровището Боскореале. Според специалистите, то почти не напуска Лувър. Може би, заради тракийските съкровища, това да е ответен жест спрямо България. Доц д-р Гергана Кабакчиева открехва за нас завесата, за да научим още интересни неща.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени