Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

112 вече са жертвите от взривовете в Тянцзин

| обновено на 16.08.15 в 09:15

Броят на жертвите на експлозиите в китайския град Тянцзин достигна 112 души, идентифицирани са телата на 24 от жертвите, съобщи местна теливизия. 95 човека са в неизвестност
Китайският премиер Ли Къцян пристигна в Тянцзин в неделя следобед местно време, за да координира продължаващите спасителни дейности. Посещението му идва в момент на изострена обществена критика срещу реакцията на местните власти. В стремежа си да контролира новините около трагедията, Пекин наказа стотици уеб сайтове и акаунти в социални мрежи, обвинени в разпространяване на зловредни слухове.

В хода на разследването на причините за тежкия индустриален инцидент, стана ясно, че количеството складиран отровен натриев цианид не е отговаряло на мерките за безопасност. Местни медии, съобщиха, че в халетата може би е имало над 700 тона от опасния химикал, което е над 70 пъти над допустимото количество. Фирмата, която се разследва за инцидента може би е била част от група за нелегална търговия на опасни материали.

Неяснотите около инцидента се задълбочиха, след като вчера хиляди хора бяха евакуирани, въпреки, че официалните власти отрекоха издаването на подобна заповед. Пожарникари продължават да гасят отделни огнища при засилени мерки за безопасност. Властите следят нивата на замърсяване на въздуха и морската вода, които към момента са в норма. Въпреки това, притеснение буди очакван дъжд в района, който може да предизвика неочаквани химически реакции или да отмие опасни химикали в местната екосистема.

Снимка

Жители на района, пострадал от взривовете, се събраха на протест с искане местните власти да им купят жилища. Те заявяват, че сградите, разположени близо до епицентъра на експлозиите, са сериозно повредени и носещите им конструкции са разклатени. Освен това имало опасност от разпръснатите в района токсични вещества. Китайските медии съобщиха, че в зоната на взривовете вероятно има натриев цианид, натриев нитрат, амониев нитрат, толуол, хлороформ, цианидни съединения и други химикали.

В сряда два мощни взрива, със сила съответно 3 и 21 тона тротилов еквивалент, разтърсиха индустриалната зона на града и предизвикаха пожар с площ от двайсет хиляди квадратни метра. Вчера още няколко експлозии разтърсиха района, а населението в радиус от три километра от аварията бе евакуирано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна