Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Константинов: Сивият сектор в обществените превози е повече от 50%

Нехайството на контролните институции е причина за катастрофите

Снимка: ОД МВР-Разград

Ивайло Константинов, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи, каза в " Преди всички", че сивият сектор в обществените превози е повече от 50%. Според него проблемът с нелицензираните превози е свързан пряко с безопасността на пътуващите.

Шофьорите са непрофесионални, с обикновена категория. Шофьорът е винаги един, няма втори шофьор.

Случаят вече е епидемия, не е единичен. Има цели региони в страната, където хората си мислят, че това е единственият им възможен превоз.

Въпросът за нелицензираните превози бе повдигнат в края на миналата седмица, когато шестима българи загинаха при тежка катастрофа край Берлин.

Основната причина за високия процент на сивия сектор е нехайството на контролните институции, заяви още Константинов. Той припомни, че необходимите промени в законодателството са били извършени още през 2012 година. 

За съжаление куражът на властимащите стигна в първите няколко месеца да установят 10-15 такива превоза и сега вече сме свидетели на тотално забравени промени в закона, абсолютно непознавани от тези, които трябва да ги контролират. Нарушени са три закона.

Депутатът Георги Свиленски коментира, че в случая законодателството няма нужда от промяна. Имаме добра законодателна основа, която трябва да се спазва.

Интервюто на Веселина Миланова с Ивайло Константинов и Георги Свиленски можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна